RO

EN

 “Modele agricole sustenabile pentru zona montana din Romania”

Scopul proiectului

Dezvoltarea modelelor agricole din zona montana a Romaniei prin integrarea activitatilor traditionale in sistemul economic modern.

 

Obiectivul general 1: Consolidarea factoriilor de productie ai sistemului traditional de fabricatie

 

Obiectiv secundar :  1.1) Imbunatatirea managementului in ceea ce priveste pasunatul

Activitati 1.1:

- Elaborarea unui numar de 6 documentatii tehnice de catre FAMD si AGROM-RO (cercetare a documentelor necesare, analiza a structurii florei, masurarea de suprafete, topografiere, evaluarea surselor de apa)

- Curatarea pasunilor de pietre/bolovani etc. (FAMD, AGROM-RO)

- Managementul resurselor de apa (FAMD, AGROM-RO)

- Nivelarea zonelor de pasunat (Heifer Romania)

- Elaborarea si monitorizarea unui sistem de pascut eficient (FAMD, AGROM-RO)

- Imbunatatirea florei (Heifer Romania)

- Asistenta tehnica, intretinere si monitorizare (Heifer Romania, ROMONTANA)

 

Obiectiv secundar : 1.2) Un numar de 6 modele de stani moderne vor fi realizate si vor fi operationale intr-o zona special destinata

Activitati 1.2

- Elaborarea unui numar de 6 documentatii tehnice : proiect, autorizatii (FAMD 6)

- Construirea stanilor (FAMD 4, AGROM 2, parteneri locali)

- Oferirea de asistenta tehnica (FAMD)

 

Obiectiv secundar : 1.3) Un numar de 6 modele de stani moderne vor fi realizate si vor fi operationale intr-o zona special destinata

Activitati 1.3

- Elaborarea unui numar de 6 documentatii tehnice : proiect, autorizatii (FAMD 6)

- Construirea celor 6 stani model – aceasta etapa se va derula confor cerintelor impuse si reglementate de Directia Sanitar Veterinara (FAMD 4, AGROM 2, parteneri locali)

- Intruniri premergatoare in comunitate pentru descrierea si diseminarea obiectivelor proiectului, a procedurilor, apoi continuand cu sustinerea de traininguri pentru imbunatatirea si consolidarea organizatiei fermierilor din zona

 

Obiectivul general 2: Imbunatatirea oportunitatilor de desfacere pe piata traditionala

 

Obiectiv secundar: 2.1) Redactarea specificatiilor produsului si a ghidurilor de asistenta pentru 3 grupuri de produse

Activitati 2.1

- Analiza retetelor si a modurilor de manufacturare a branzei in sase zone reprezentative din zona Carpatilor din Romania (studiu documentar, Heifer)

- Elaborarea unei retete standard care va suporta mici modificari de la un producator la altul – de exemplu, procentajul de lapte de capra sau vaca poate fi modificat pentru diversitate si creativitate. Proiectul va asigura o schema generala clara care va stabili limitele retetei care nu pot fi incalcate. Reteta finala va fi conceputa in stransa colaborare cu asocitatiile locale de fermieri. O reteta standard, va facilita productia (igiena, controlul calitatii, gestionarea costurilor de productie, factorii de productie) si aspectele de marketing (impachetare, etichetare, trasabilitate etc.). In consecinta, o astfel de reteta standard va fi premisa unui proces continuu de fabricatie. Elaborarea retetei va contine si un ghid tehnic de manufacturare, pasii de productie si informatii logistice, trasabilitate, proceduri de urmat in caz de accident si o analiza a punctelor critice de fabricatie  (HEIFER)

- Punerea la dispozitie a retetei si a specificatiilor produsului (HEIFER)

- Pregatirea documentatiei necesare a produselor traditionale obtinute in stani, pentru certificarea si promovarea lor (HEIFER)

- Asistenta oferita grupurilor de fermieri pentru administrarea contabilitatii si inregistrarea produselor (trebuie efectuare vizite in teren pentru a dovedi veridicitatea produsului si ca acesta a fost fabricat in zona vizata de proiect)

 

Obiectiv secundar 2.2) Dezvoltarea studiului de marketing

Activities 2.2:

- Efectuarea unui studiu comparativ de marketing prin care se va elabora o analiza sistematica a  situatiei curente a pietei de desfacere (infomatii legate de piata specifica a acestor produse, competitie si mediul economic general) (HEIFER, SAB)

 

Obiectiv secundar:  2.3) Elaborarea  si implementarea unui ansamblu de marcare si etichatare a produsului

Activitati 2.3:

- Crearea unei marci vandabile, respectiv al unui logo si punerea acestora la dispozitia femierilor montani care sunt dispusi sa respecte standardele proiectului si sunt pregatiti sa se alature grupului initial. Marca va fi conceputa de Heifer si inregistrata de asociatia fermierilor, iar un standard al produselor va fi realizat la inceputul proiectului. Marca va fi oferita tuturor familiilor de fermieri care vor fi de acord cu standardele impuse. FAMD va avea sarcina de a supraveghea respectarea conformitatii produselor, iar in cazul nerespectarii lor, asociatia fermierilor va putea aplica sanctiuni pentru neconformitate. SAB va contribui cu experienta lor bogata acumulata in realizarea produselor elvetiene (HEIFER, FAMD, SAB)

- Elaboarea unui sistem de etichetare si impachetare a produselor (HEIFER)

 

Obiectiv secundar: 2.4) Organizarea de evenimente pentru promovarea produselor traditionale, atat la nivel local si regional, cat si national

Activitati 2.4:

- RoMontana va organiza targuri, festivaluri si expozitii (in numar de 6) unde publicul va putea gusta, testa, cumpara aceste produse traditionale. Totodata, aceste activitati constituie moduri eficiente de promovare si publicitate. FAMD si AGROM vor suporta aceste activitati prin implicarea unui numar cat mai mare de participanti

- RoMontana va organiza 3 evenimente regionale, avand ca scop acapararea unui audiente mai mari decat cea prezenta la targurile locale. FAMD si AGROM vor suporta aceasta activitate prin implicarea unui numar cat mai mare de participanti

- Un eveniment la nivel national (HEIFER)

 

Obiectiv secundar: 2.5) Derularea unor campanii de sustinere a consumului de produse traditionale locale pe grupuri tinta diferite

Activitati 2.5:

- Produsele traditionale vor fi promovate prin intermediul campaniilor mass-media, materiale tiparite, diverse activitati publicitare sau alte astfel de evenimente. Coordonare si oferire de asistententa in concepere si design in materiale ce privesc relatiile cu publicul si publicitate. Acestea vor fi distribuite de toti partenerii implicati (HEIFER)

 

Obiectiv general 3: Imbunatatirea abilitatilor producatorilor de a diversifica si moderniza productia de produse traditionale

 

Obiectiv secundar: 3.1) Implementarea unei curicule complet noi pentru ciobani, administratorii stanei si fermierii din organizatie. Asociatia fermierilor isi va intari intr-un mod subtantial, relatiile sale externe.

Activitati 3.1:

- Implementarea unui pachet de cursuri profesionale si vocationale pentru ciobani si administratorii stanei (150 de ore) : analiza nevoilor, o curicula elaborata, training-uri pe procesarea laptelui cu noile facilitati etc. in toate cele 6 locatii (AGROM-RO)

- Organizarea de traininguri vocationale pentru ciobani si administratorii stanilor in toate cele 6 locatii ale proiectului (AGROM-RO)

- Specialistii de la AGROM-RO vor compila toate informatiile intr-un manual si il vor pune la dispozitia tuturor celor implicati (AGROM-RO)

- Traininguri pentru consolidarea organizatiei fermierilor : dezvoltare structurala si inter- departamentala, inregistrare, contabilitate si planuri de dezvoltare, acces la fonduri nationale (ex. Ordonanta 142 din Programul National de Dezvoltare Rurala privind infiintarea grupurilor de producatori) si europene, subventii in toate cele 6 locatii ale proiectului. (AGROM-RO, RoMontana)

 

Obiectiv secundar: 3.2) Organizarea unor schimburi de experienta cu partenerii elvetieni in Elvetia, iar daca este cazul si in Franta sau Spania

Activitati 3.2:

- Organizarea de schimburi de experienta (HEIFER si SAB)

 

Obiectiv general 4 :  Modelele de stani si manualul de bune practici vor fi diseminate si promovate  atat la nivel regional cat si national

 

Obiectiv secundar: 4.1) Elaborarea unui ghid de bune practici

Activitati 4.1 : Toate activitatile si rezultatele vor fi inregistrate si indosariate. Aceste informatii vor fi verificate, procesate si structurate de catre un comitet condus de FAMD si RoMontana. Rezultatul va consta intr-un ghid de bune practici (inclusiv administrarea pasunilor, ingrijirea animalelor, procesarea laptelui (stana), specificatiile produsului, strategii de marketing, formalizarea asociatiei fermierilor) care va fi accesibil, atat in format digital (pe site-ul partenerilor din proiect) cat si in format scris, pentru toate persoanele si institutiile interesate.

- Editarea ghidului de bune practici (RoMontana)

- Imprimarea brosurii ghidului de bune practici (Heifer)

- Distribuirea ghidului de bune practici (RoMontana)

 

Obiectiv secundar: 4.2) Asigurarea sustenabilitatii rezultatelor produse si diseminarea modelelor de stani

Activitati 4.2 :

- Prin metode specifice, impactul proiectului va fi prezentat altor organizatii de fermieri care vor putea adopta si reproduce aceste modele de stani. Informatiile cuprinse in ghidul de bune practici vor fi diseminate prin intermediul unor canale diferite (Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directiile Sanitar Veterinare, Universitati agricole, autoritatile locale, alte ONG-uri, asociatii de producatori si alti agenti interesati (Heifer Romania)

- Comunicarea si activitatile care implica relatiile cu publicul :

a) Canalele media (televiziune, radio, presa scrisa, internet) vor fi alimentate in mod curent cu informatii privind progresul si rezultatele proiectului. Pentru indeplinirea acestei sarcini o persoana resposabila cu Relatii cu Publicul va colecta toate aceste informatii si le va face publice prin : comunicate de presa, interviuri, reportaje, conferinte de presa.

b) Se va construi un site dedicat acestui proiect, prin intermediul caruia modelul de stani si ghidul de bune practici va fi disponibil tuturor persoanelor interesate. Heifer Romania va coordona realizarea acestui site si il va actualiza in mod curent, cu orice informatie necesara (Heifer Romania)

- Integrarea unui membru al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in Consiliul de Conducere a Relatiilor cu Publicul

- Se vor cauta posibilitati de integrare a rezultatelor proiectului in strategii si programe precum Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 si influentarea proceselor legislative din domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale. Un avantaj considerabil consta in faptul ca, partenerii proiectului au format deja nucleul unui consortiu de organizatii, majoritatea dintre ei sunt membrii Euromontana, concentrati pe zonele montane si au inceput sa pledeze pentru platformele Programului National de Dezvoltare Rurala dedicate zonele montane (toti partenerii).

Copyright 2014 © Carpatsheep. All rights reserved