RO

EN

 “Modele agricole sustenabile pentru zona montana din Romania”

2016

2015

2014

  • Conferinta Finala a Proiectului - 15 Noiembrie 2016, Bucuresti

    Marți, 15 noiembrie 2016, în prezența ambasadorului Confederației Elvețiene, Excelența Sa Urs Herren, s-a desfășurat, la București, Conferința Finală a proiectului "Modele Agricole Sustenabile în Zona Montană din Romania". Partenerii din proiect, cât şi doi dintre beneficiarii direcţi ai proiectului, au discutat despre realizările dar şi provocările din cadrul proiectului, arătând ce s-a realizat pentru oierii din munte în cei trei ani de muncă şi evidenţiind nevoia ca acest model sa fie replicat în cât mai multe stâne din România.

    Ministrul agriculturii, Achim Irimescu fiind plecat în străinătate, l-a delegat pe Mihai Herciu, director AM – PNDR din Ministerul Agriculturii. Acesta a apreciat proiectul ca fiind unul "extrem de util, o poveste de succes care ar putea fi multiplicată în multe alte zone montane din România".

    Participanţii au văzut imagini cu stânele moderne şi de asemenea au putut degusta diverse brânzeturi "De La Munte" produse în stânele noi.

  • 8 Septembrie 2016 - Sarbatoare traditională la stâna modernă din Ibanesti.

    În data de 8 Septembrie 2016, cu ocazia celebrării naşterii Fecioarei Maria, s-a organizat o sărbătoare tradiţională la stâna din Ibăneşti.

    Printre participanţi au fost şi reprezentanţi ai partenerilor din proiect, reprezentanţi locali, primarul şi preotul satului, dar şi vizitatori: un grup de studenţi din Franţa, un grup de turişti elveţieni, cât şi alţi invitati. Cu aceasta ocazie a fost prezentat si modelul de stana si bune practici acumulate pe parcursul implementarii proiectului. Au fost amrcate si imbunatatiri in conditia drumului pana la stana, instalarea si functionare panourilor solare si a pompei de ape.

    Toţi participanţii au apreciat primirea călduroasă oferită de gazdele de la stâna din Ibăneşti, cât şi brânzeturile De La Munte şi mâncarea tradiţională pregătită de ciobani: bulz si miel la ceaun.

     

  • În perioada 27-28 august, la Curtea Domneasca si Parcul Tineretului din Piatra Neamt

    s-a organizat festivalul "Picnic cu Scofeturi Moldovenesti"

    Scopul evenimentului fiind dezvoltarea turismului din Regiunea Nord-Est a României, prin identificarea şi promovarea unor reţete gastronomice cu specific local, vechi şi noi, care să atragă vizitatorii din ţară şi străinătate şi conştientizarea operatorilor Horeca de importanţa utilizării tradiţiilor şi elementelor de identitate locală în marketingul destinaţiei turistice.

    În cadrul acestui festivalului s-au organizat diverse activităţi: un concurs gastronomic, un târg cu expoziţie de produse alimentare cu specific local, spectacole artistice şi târg de meşteşuguri şi ateliere demonstrative.

    Produsele lactate "De la Munte" au fost expuse şi apreciate de numeroşii vizitatori ai standului, ocazie cu care au fost prezentat şi proiectul "Modele agricole sustenabile pentru zona montană din România".

  • 25 Iunie - 3 Iulie - Schimb de experienta în Franta

     

    Din 25 Iunie până în 3 Iulie, un grup de 18 persoane, doi reprezentanţi ai partenerilor din proiect, împreună cu un grup de oieri au participat la o vizită de studiu în Franţa.

    În timpul vizitei au fost studiate tehnologiile utilizate de fermierii francezi în creșterea ovinelor, prelucrarea laptelui, producerea brânzeturilor, precum și comercializarea acestora. Scopul primar al vizitei a fost de a face cunoștință cu cele mai noi tehnologii și practici aplicate în creșterea ovinelor, pentru a le implementa și în stânele din România crescându-le astfel eficacitatea şi rentabilitatea.

     

    Au fost vizitate mai multe ferme din zona Alpilor Francezi, cum ar fi: GAEC de la Fontaine, farm du Fardelier, farm du Val Gelon, farm St. Pierre, farm du Chezallet, şi ferma "Les Bergeres du Beauvoir". Alte puncte de interes care au fost incluse itinerariul vizitei au fost: cooperativa Beaufort, Camera de Agricultură Savoie Mont-Blanc, un magazin al producătorilor locali de brânzeturi, un restaurant ciobănesc si o staţie mobilă de muls.

    Gazdele au fost foarte ospitaliere, prin urmare participanţii au avut un timp foarte placut şi util. Oaspeţii au fost impresionaţi nu doar de tehnicile folosite in franţta dar de întreg mecanismul de operare al asociaţiilor de fermieri şi producători în general. Vizita a fost o bună ocazie pentru a asimila bune practici si know-how de la colegii lor francezi şi de a vedea producatori profitabili.

     

    Fermierii români au părăsit Franţa cu speranţa că prezentul colegilor lor de breaslă francezi va fi asemănător viitorului lor.

     

  • In data de 14 iulie 2016, stana moderna din

    Tulghes a avut parte de vizita unui grup de oaspeti

    In data de 14 iulie 2016, stana moderna din Tulghes a avut parte de vizita unui grup de oaspeti: Agapi Ioan si Adrian-Radu Rey din partea FAMD si ROMONTANA, reprezentanti ai echipei de proiect; Lazar Latu, director general al Agentiei Zonei Montane, inc adrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Danut Gitan, Danut Ungureanu si inca 6 reprezentanti ai Agentiei Zonei Montane, Prof. Radu Rey - Forumul Montan din Romania impreuna invitatul special, d-l Jeremy Staniforth, Inalt Reprezentant pentru Dezvoltare Durabila - Guvernul Romaniei si Consilier personal pentru Romania al Maiestatii sale, Printul Charles al Marii Britanii.

     

    Scopul vizitei de studiu a fost schimbul de experiență între reprezentanții organizațiilor prezente si diseminarea informatiilor si a bunelor-practici dobandite pe urma implentarii proiectului " Modele agriole sustenabile pentru zona montana din Romania."

  • Expo Agraria

    21-24.04.2016

    În perioada 21 -24 Aprilie 2016 a avut loc Târgul Internaţional pentru Agricultură, Industrie Alimentară şi Zootehnie, AGRARIA, în Cluj-Napoca.

     

    În cadrul acestui important eveniment, a fost amplasat un stand de prezentare a lactatelor "De La Munte". De asemenea a fost organizată o conferinţă de prezentare a proiectului "Modele sustenabile pentru zona montană din România" şi de promovare a brand-ului dezvoltat "De La Munte".

     

    Evenimentul s-a bucurat de un număr mare de vizitatori din diverse domenii ale agriculturii, zootehniei şi industriei alimentare, din toată România dar şi din afara ţării. Mulţi participanţi s-au arătat interesaţi atât de proiectul prezentat cât şi de posibilitatea achiziţionării brânzeturilor "De La Munte".

     

  • Produsele lactate „De La Munte”

     

    Produsele lactate „De La Munte” , obţinute în cadrul proiectului “Modele agricole sustenabile pentru zona montană din România” au fost prezentate de către parteneri, în cadrul evenimentului naţional "High Nature Value Farmland". Evenimentul a avut loc la Bucureşti, în 15 martie 2016 şi a fost organizat de către WWF-România, Fundaţia ADEPT Transilvania şi Fundaţia ProPark cu sprijinul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană Extinsă.

  • Intalnirea Comitetului de Coordonare al Proiectului

    10 noiembrie 2015, București

  • Modele agricole sustenabile pentru zona montană din România

    28 octombrie - 1 noiembrie

    Cel mai mare și mai important eveniment agricol din România , INDAGRA , a avut loc intre 28 octombrie si 1 noiembrie, la București. Evenimentul este  cel mai cuprinzator de acest gen din România, cu scopul de a promova agricultura românească, potențialul cresterii animalelor domestice , produsele tradiționale și ecologice și , de asemenea, prezentarea unor  soiuri de vin recunoscute la nivel internațional din România . Proiectul "Modele agricole sustenabile pentru zona montană din România" a fost prezentat de catre reprezentanții FAMD și  Heifer România , Ioan Agapi si Ovidiu Spinu , prezenți la eveniment .

     

  • Festivalul Oierilor - Tulgheş

    4 Octombrie 2015

    Duminică, 4 Octombrie 2015, în localitatea Tulgheş, judeţul Harghita, a avut loc a Şaptea ediţie a Festivalului Oierilor, organizat de Asociaţia Crescătorilor de Animale Tulgheş.

    La eveniment au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai administraţiei locale, ai Asociaţiei ACA Tulgheş, FAMD, Heifer România, domnul Prof. Radu Rey alături de un număr mare de participanţi locali.

  • Activitate în stânele noi din Fărcaşa şi Năruja

    Septembrie 2015

  • Festivalul Gastronomic Montan, "GASTROFEST"

    18-20 Septembrie 2015

    In perioada 18-20 Septembrie 2015 a avut loc  la Piatra Neamţ  Festivalul Gastronomic Montan, "GASTROFEST" organizat Forumul Montan.

    Reprezentanti FAMD, RoMontana si Heifer Romania au participat la acest eveniment reprezentand proiectul   "Modele agricole sustenabile pentru zona montana din Romania"

     

  • Inaugurarea Stânei Năruja

    28 august 2015

    FAMD (Asociaţia Fermierilor Montani Dorna), împreună cu Heifer România, Agrom-Ro și Romontana anunta cu bucurie că pe 28 august 2015 a avut loc evenimentul oficial de inaugurare a Naruja Stânei Năruja.

     

    Mulți oameni au fost prezenți la acest eveniment special, în ciuda condițiilor dificile de drum. Printre oaspeții cele mai importanți putem aminti: Thomas Stauffer - şeful Biroului Contribuţiei Elveţiene în România, Ioan Utiu - secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Dantis Ionica - Primarul comunei Vrancioaia regiunea Vrancea, Grigore Mihaies - Președinte al Colegiului Medicilor Veterinari din județul Vrancea și

    Prof. Dr. Radu Rey - preşedintele Comisiei de Montanologie a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice .

     

    Evenimentul a fost organizat de către toți partenerii proiectului, împreună cu proprietarii stânei și reprezentanții locali. Întreaga ceremonie a primit binecuvântarea a doi preoți ortodocși. Toată lumea a fost invitată să facă un tur de stâna și sa guste delicioasele brânzeturi de oaie.

     

    Discursurile inaugurale au fost ținute de invitații speciali și de către reprezentanții partenerilor de proiect. Ei au reamintit publicului scopul proiectului, finanțarea partenerilor și rezultatele globale până în prezent. Întreaga dinamică a evenimentului a fost pozitivă și optimistă. Pas cu pas, partenerii de proiect și beneficiarii inregistreaza progrese in fabricarea produselor tradiționale brânză la standarde europene.

     

  • Inaugurare Stana Farcasa

    12 iulie 2015

  •  Expoziția Internaționala de Animale de Rasă și Echipamente pentru Zootehnice (ZEFA)

     26-29 iunie 2015, in Comuna Dorna Candrenilor (Jud. Suceava)

     In perioada 26-29 iunie 2015, in Comuna Dorna Candrenilor (Jud. Suceava) a avut loc Expoziția Internaționala de Animale de Rasă și Echipamente pentru Zootehnice (ZEFA) . Partenerii proiectului au organizat un stand de prezentare pe intreaga perioada a evenimentului, unde au fost facute si degustari de branzeturi "De la Munte". De asemenea, a fost organizată și o prezentare a proiectului în cadrul programului Expoziției. Numarul total de vizitatori ai targului a depășit 12.000 de persoane, avand 102 stand-uri ale expozanților - conform raportului oficial al evenimentului.

  • Ambalarea produselor lactate din cadrul proiectului “Modele agricole sustenabile pentru zona montana din Romania”

     

     Ambalarea produselor lactate din cadrul proiectului “Modele agricole sustenabile pentru zona montana din Romania” a fost sponsorizata de MULTIVAC ROMANIA.

     

  • Conferinta RNDR - Marketingul produselor montane - Actualitate si perspective

    20 - 21 mai 2015

  • Comitetul de coordonare al proiectului

    19 mai 2015

  • Degustare branzeturi, analiza si dezbateri la nivelul participantilor proiectului, national si international (Maghiar)

  • Seminar cu tema "Pastoralism montan - prezent si viitor" - Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala

    12-13 martie 2015

    - Dotări ale spaţiului pastoral în secolul actual - infrastuctura  imperios necesară, Ing. Ioan AGAPI, Director Federația Agricultorilor de Munte "Dorna"

    - Atelier de lucru - Metode tradiționale pentru producerea produselor lactate – bune practici,  Dr. Ovidiu SPÂNU, Director Heifer România

  • Degustare si sampling branza de oaie

    Vatra Dornei, Decembrie 2014

  • Vizita Farcasa - Bistrita Bargaului 2014

  • Programul de formare profesionala pentru ocupatia de Oier montan

    Ibanesti, Octombrie 2014

    Tulghes, Noiembrie - Decembrie 2014

    Farcasa, Decembrie 2014 - Ianuarie 2015

  • Naruja 2014

  •  Tulghes 2014

  • Bistrita Bargaului 2014

  • Farcasa-Brosteni 2014

  • Ibanesti 2014

  • Vrancioaia 2014

  • Vizite si activitati de teren

    Brosteni, Farcasa, Ibanesti, Tulghes, Vrancioaia

    Martie 2014

  • Intalnirea partenerilor romani

    10 iunie 2014, AGROM-RO

    Participanti:

    AGROM RO: Tiberiu Stef, Laura Sandor, Dana Ruta

    FAMD: Ioan Agapi, Ovidiu Ionescu, Stefan Agapi

    HEIFER: Ovidiu Spinu, Emanuel Tapu, Alin Tekonczia

    ROMONTANA: Andrei Coca

    EXPERTI: Tutu Chirileanu, Teodor Marusca

  • Raport privind intrunirile din comunitate

    Faza 2 – A doua etapă a întrunirilor cu comunitãțile locale (actorii locali) din județele Vrancea, Harghita, Neamț şi Suceava

    In cadrul activitatii 1.3.4, patru noi intalniri cu factorii interesati din comunitatile vizate au fost realizate cu ajutorul reprezentantilor A.N.D.R.M “Romontana”. In cadrul acestor intrevederi, membrii fundatiei au realizat o prezentare succinta a scopului si obiectivelor proiectului.

     

    Primele dintre acestea, ambele desfasurate in decursul zilei de 23 aprilie 2014, au avut loc in judetele Suceava, respectiv Neamt. Aici, reprezentantii comunitatilor locale impreuna cu membrii Asociației de Dezvoltare Ruralã Grințiesul din Broşteni, cat si cei ai Asociației Producãtorilor Montani din comuna Fãrcaşa, si-au oferit suportul neconditionat pentru desfasurarea tuturor activitatilor necesare implementarii proiectului.

     

    Cu bucurie am primit si sustinerea membrilor Asociației Crescãtorilor de Animale din comuna Tulgheş, judetul Harghita la cea de-a treia intalnire derulata in 25 aprilie 2014. Acestia si-au manifestat interesul si au dezbatut activ modul de realizare a produselor lactate în cadrul stânei şi posibilitãți de identificare a canalelor de distribuție pentru producția de brânzeturi.

     

    O alta întâlnire organizatã în cadrul activitãții a avut loc în data de 27 aprilie 2014, în comuna Nãruja din judetul Vrancea. Au fost discutate aspecte ce țin de adminstrarea şi amenajarea pãşunilor, precum şi elemente ce vizeazã îmbunatãtirea covorului ierbos în vederea creşterii sustenabile a producției, iar reprezentanți ai Obştii Comunei Nãruja au profitat punând întrebari menite sã clarifice unele aspecte de interes din proiect.

     

    Nevoile comunitãților fiind asemãnãtoare, reprezentantii locali conştientizeazã importanța proiectului pentru dezvoltarea durabilã a agriculturii montane din zonã şi se aliazã scopului propus, astfel obiectivul activitãții 1.3.4. poate fi considerat unul atins.

     

  • Proiectul “Modele agricole sustenabile pentru zona montana

    din Romania “ – prezentat la evenimentul International Agraria 2014

    In data de 24 aprilie, targul international agricol si-a deschis portile. Aflat la a 20-a editie, Agraria, a devenit evenimentul anual emblematic in domeniu pentru zona Transilvaniei. Asa cum a promis, si anul acesta a reusit sa fie cel mai important punct de intalnire pentru fermieri, specialisti, studenti, manageri, jurnalisti si autoritati din sfera agriculturii care au avut prilejul sa se informeze despre noutatile tehnologice din domeniu, sa incheie contracte sau parteneriate si sa dezbata subiecte de actualitate în cadrul unui amplu program de manifestari conexe.

     

    In cea de-a trei zi a evenimentului, 26 aprilie, numita de organizatori Ziua Fermierului, a fost prezentat proiect numit “Modele agricole sustenabile pentru zona montana din Romania” de catre toti partenerii implicati: Centrul Elvetian pentru Regiunile de Munte, Federaţia Agricultorilor de Munte "Dorna", AGROM-RO si ROMONTANA.

    Obiectivul general al acestui proiect este creare de modele sustenabile agricole bazate pe cresterea animalelor si a activitatilor conexe in zona muntilor Carpati. Alte beneficii sunt imbunatatirea pasiunilor montane, pastrarea populatiei rurale in zonele montane, conservarea patrimoniului cultural și al identității pastoritului traditional, creșterea interesului turistic al zonei si implicarea activa a asociațiilor de fermieri in adaptarea politicilor montane. Peste 1.800 de familii vor beneficia în mod direct de implementarea acestui proiect, iar una dintre activitatile in curs de derulare este construirea a 6 stani model. Prin urmare aceste familii vor beneficia de noi unități de producție la standarde europene dar cu pastrarea traditionalitatii montane , isi vor consolida asociatiile si vor avea sansa sa incheie parteneriate naționale și internaționale.

     

    Prezenta Directorului Federatiei Agricultorilor de Munte “Dorna” , Ioan Agapi a atras atentia vizitatorilor. Avand o vastă experiență în dezvoltarea rurala, acesta a conturat importanta integrarii activitatilor traditionale in sistemul economic modern. “Consumatorii Uniunii Europene sunt tot mai interesați nu doar de calitatea alimentelor, dar si de originea și metodele de producție alimentară. Acest lucru favorizează produse tradiționale, cum ar fi brânza în zonele muntoase din România” a subliniat el.

    Proiectul a fost in lumina reflectoarelor timp doua ore, iar auditoriul a participat activ adresand numeroase intrebari. Noi, toti partenerii implicati in acest proiect de amploare, ne bucuram sa constatam ca doar o scurta prezentare a obictivelor proiectului a stranit interesul publicului, incepand cu producatorii ciobani si sfarsind cu reprezentantii locali din cadrul structurilor teritoriale ale Ministerului Agriculturii, sefii comisiei prezidentiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii in Romania, oameni de business, producatori si procesatori de lactate si nu in ultimul rand consumatorii.

    Vom promova pe viitor activitatile si reusitele acestui proiect inedit pentru Romania.

  • Raport privind intrunirile din comunitate

    Faza 1 – primele intruniri in comunitatile (parti interesate locale)

    din judetul Bistrita - Nasaud si Mures2

    Conform diagramei Gantt din cuprinsul proiectului, Romontana si AGROM-RO sunt responsabile pentru implementarea eficienta a activitatilor legate de intrunirile cu comunitatile (1.3.4).

     In acest sens, AGROM-RO este responsabila de organizarea intrunirilor cu comunitatile din judetul Bistrita – Nasaud si Mures.

     

    Pe data de 4 martie 2014, AGROM-RO a organizat in Bistrita Bargaului (judetul Bistrita – Nasaud) o intrunire cu comunitatea locala. La organizarea acestei adunari au contribuit si partenerii locali, Asociatia Crescatorilor de Oi “Stracioru” si primaria Bistritei Bargaului. Intalnirea a inceput la ora 10:00, fiind prezenti 28 de persoane, printre care s-au regasit reprezentanti din partea consiliului local, membrii din asociatie, fermieri, reprezentanti ai partenerilor romani si doi experti in imbunatatirea metodelor de pasunat si edificare de constructii pentru ovine. Din partea AGROM-RO au participat TIberiu Stef si Sandor Laura.

     

    A doua intalnire organizata de AGROM-RO cu comunitatile locale, a avut loc pe data de 8 martie 2014 in Ibanesti (judetul Mures). Aceasta intalnire a fost organizata impreuna cu partenerii locali, Asociata Judeteana pentru Dezvoltarea Zonelor Montane din judetul Mures, asociatia locala din Ibanesti si primaria comunei Ibanesti. Intalnirea a inceput la ora 10:00, fiind prezenti 25 de personae, printre care se pot enumera reprezentanti ai consiliului local, membrii ai asociatiei, ciobani, postul local de televiziune GLIGA, reprezentanti ai parteneriilor romani si doi experti in imbunatatirea metodelor de pasunat si edificare de constructii pentru ovine. Din partea AGROM-RO au participat Tiberiu Stef, Sandor Laura si Ruta Dana, iar din partea Asociatiei Judetene pentru Dezvoltarea Zonelor Montane din judetul Mures, Galatan Aurel.

     

     Intalnirile s-au desfasurat in acelasi mod, fara diferente majore intre ele. Tiberiu Stef de la AGROM-RO, a prezentat obiectivele si rezultatele proiectului si importanta acestuia pentru comunitatile locale. De asemenea, a prezentat si partenerii proiectului, expertii si rolul lor in implementarea lui.

     

    Participantii din randul comunitatilor locale si-au aratat in mod activ interesul pentru implementarea acestui proiect si au pus diverse intrebari legate de activitatile ce vor avea loc si de rezultatele acestora. Raspunsurile au venit din partea reprezentantilor partenerilor romani si a celor doi experti prezenti, reusind sa clarifice orice nelamurarire in legatura cu acest proiect.

     

    De asemenea, reprezentantii de la AGROM-RO, impreuna cu alti reprezentanti ai partenerilor romani, au participat la intalnirile cu comunitatile locale, organizate de Romontana. Asadar, la intalnirea de la Vrancioaia (judetul Vrancea) a participat Ruta Dana, iar la cele din Tulghes (judetul Harghita), Farcasa (judetul Neamt) si Brosteni (judetul Suceava) a participat Tiberiu Stef.

     In perioada urmatoarea, echipa din spatele proiectului va pregati contractele care vor cuprinde drepturile si obligatiile fiecarei parti, pentru a fi semnate de fiecare partener local.

     Romontana si AGROM-RO va pastra legatura cu partenerii locali si vor organiza pana la finalul lunii aprilie 2014 alte intruniri cu acestia, pentru a stabili detalii privind implementarea proiectului.

Copyright 2014 © Carpatsheep. All rights reserved