RO

EN

 “Modele agricole sustenabile pentru zona montana din Romania”

Contextul proiectului

Potrivit Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR)  mai mult de 70% dintre saraci sunt localizati in zonele rurale.

 

Lipsa reala a perspectivelor economice duce la o migrare a fortei de munca si reduce sansele dezvoltarii zonei rurale din Romania.

 

Oile sunt in mod traditional cele mai importante animale in agricultura zonelor montane din Muntii Carpati.

Sistemul de productie traditional este construit in jurul stanei, fiind folosita pentru adapostul oilor, unitate de procesare a laptelui si casa pastorilor.

 

Stana traditionala este o constructie rudimentara facuta din grinzi de lemn pe o fundatie mare de piatra. Este divizata in doua parti:

 

  • in partea de nord este camera de stocare si maturare pentru branza traditionala numita cas
  • a doua incapere este mai mare si serveste drept locuinta pentru pastori si pentru vizitatori. Stana nu are electricitate, apa curenta sau tavan iar branza si mancarea sunt procesate la foc deschis

 

Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, Romania trebuie sa proceseze laptele in conformitate cu cerintele UE. Majoritatea din cele 10.000 de stane din Romania, NU sunt conforme cu normele sanitar-veterinare in vigoare. Cantitatea de lapte procesata intr-o stana de dimensiune medie este de asemenea insuficienta pentru a justifica un profit economic de lunga durata iar ciobanii nu ating profitul profesional nici pe procesare produse lactate nici pe marketingul produselor.

 

Calitatea slaba a produselor si lipsa de pricepere

 

Posibilitati limitate de comercializare, preturi mici, posibilitati scazute de venituri

 

Branzeturile  produse in stanele traditionale nu respecta standardele de igiena care ar permite vanzarea lor pe piata; 30% din produsele lactate sunt folosite pentru consumul in familie, iar restul este vandut direct sau prin intermediul unor comercianti locali in piata locala sau de-a lungul drumurilor, in afara fiscalitatii si normelor de sanatate din domeniu, la preturi modeste.

 

Lipsa de personal si administrarea pasunilor

 

Structuri invechite

 

O modernizare a modului de lucru este imperios necesara pentru a obtine o noua imagine mai competitiva (contabilitate, taxare, profit, sarcini fiscale, posibil si TVA-ul), prin consolidarea asociatiei de fermieri, cresterea puterii de negociere, etichetare atractiva, sporirea credibilitatii pe piata de credite bancare, oportunitati bune de markenting.

Copyright 2014 © Carpatsheep. All rights reserved